Suomen Eurouuni

Tuotteet / Käyttöohje

Etusivu   Yhteystiedot   Tuotteet   Muut tuotteet   Palvelut   Tarjoukset   Yhteydenotto   Maksutavat

 Tuotteet > Käyttöohje                                                                                               Tulostettava versio   Tulostettava versio /Word

 
TULISIJAN KÄYTTÖ JA HOITO

Tuotteelle annettu takuu on voimassa ainoastaan silloin, kun tuotetta 
on käytetty oikein!


Varaavat tulisijat, kiertoilmatakat 

Varaavat luonnonkivitakat lämmittävät pitkään. Kiertoilmatakka on tehokas ja nopea lämmön antaja. Minkä tahansa tulisijan lämmittäessä voitte samalla katsella elävää tulta ja nauttia lämminhenkisestä tunnelmasta.
 
Puhdistaminen,  kuivatus ja käyttöönotto asennuksen jälkeen
 
Anna tulisijan kuivua noin vuorokausi, jonka jälkeen se pestään haalealla vedellä ja pehmeällä sienellä. Lopullinen puhdistus tapahtuu tulisijan pinnan ollessa kuiva, jolloin se pyyhitään kuivalla sienellä tai pehmeällä rievulla. 

Tulisija jätetään asennuksen jälkeen pellit ja suuluukut avoinna kuivumaan n. 1 - 2 viikoksi. Apuna kuivatuksessa voidaan käyttää myös lämpöpuhallinta. Näin parannetaan ilmavirtojen kiertoa ja kosteus poistuu tulisijasta sekä hormista.

Kuivatuksen loppupuolella voidaan tulisijaan tehdä jo pieni tuli, jota vähitellen suurennetaan päivittäin. Pellit jätetään auki lämmityksen jälkeen. Tulisijassa ja hormistossa oleva kosteus haittaa tulisijan vetoa, joten lopullinen käsitys tulisijan toimivuudesta saadaan vasta myöhemmin. Yleisin virhe uuden tulisijan käyttöönotossa tehdään siinä, että kuivumista koetetaan jouduttaa tulisijaa rajusti lämmittämällä. Liian kova ja äkillinen lämmitys voi aiheuttaa tulisijan ja hormiston vaurioitumisen! Varovaisuutta on noudatettava myös kauan kylmillään ollutta tulisijaa lämmitettäessä.
 
Tulisijan lämmittäminen
 
Sytytä tulisija aina kuivilla, hyvin palavilla ja herkästi syttyvillä sytykkeillä. Anna tulen syttyä kunnolla ja lisää vasta sen jälkeen puita. Tulisijaa lämmitettäessä tulee käyttää oikeaa materiaalia.
Kaikkea sellaista materiaalia, joka aiheuttaa korkeita hetkellisiä ja suuria lämpöpiikkejä, ei saa käyttää!

Anna uunillesi riittävästi ilmaa lämmityksen aikana ja pidä hormiston savupelti riittävän isolla, jotta tuli palaisi iloisen kirkkaasti. Näin varmistat taloudellisen ja tehokkaan lämmityksen. Tulisijan kertalämmittämiseen riittää 1 - 2 pesällisen polttaminen. Kertalämmitys on noin yksi (1) tunti yhtäjaksoisesti. Vältä liikaa lämmittämistä!
 
Luonnonkivinen kiuas / kiuastakka
 
Luonnonkivinen kiuas antaa todella pehmeän ja miellyttävän löylyn. Luonnonkivistä kiuasta lämmitettäessä on otettava huomioon sen suuri kivimassa. Tämän vuoksi lämmitysaika on hieman pidempi kuin kevytrakenteisissa kiukaissa. Lämmön pehmeyden vuoksi kiuas on löylykunnossa jo ennen kuin saunan lämpötila on saavuttanut "totutun lämpötilan". Saunatilan lämmön noustessa  yli 80 asteen, kiuasta on lämmitetty liikaa.

Kiuastakkaa lämmitettäessä löylyä varten tulet tehdään kiukaan pesän puolelle ja puiden tulee olla n. 300 - 350 mm pitkiä (perus-sääntö metrin halko kolmeen osaan). Muulloin nautittaessa takan tuomasta tunnelmasta, voidaan tehdä pienet tulet takan pesän puolelle.
 
Varoitus!
 

Miiluamalla (kytemällä) palava tuli nokeaa savukanavat ja hormiston. Miiluava tuli on kylmää kanavissa, joten savukaasut kompensoituvat vedeksi ja näin tulisija kastuu. Kastuminen heikentää lämpenemistä ja uunin vetoa.

Väärin ja liikaa lämmittäminen rikkoo tulisijan ja hormiston!

Suuri osa tulisijojen ja hormien vaurioista ja niistä alkunsa saaneista tulipaloista aiheutuu tulisijojen väärästä käytöstä.

Varaavaa uunia ja kiertoilmatakkaa ei saa käyttää ainoana lämmittäjänä rakennusaikana!!
 
Hoito ja puhdistaminen
 
Tulisijan yleisin hoitotoimenpide on tuhkan poistaminen. Aina ennen tulisijan sytyttämistä tarkastetaan ja poistetaan tuhka. Liika tuhka on kuumaa kuin sepän ahjo ja estää myös palamisilmaa jäähdyttämästä arinaa, joka tällöin helposti vääntyy pilalle. Tuhka poistetaan palamattomasta materiaalista valmistettuun astiaan joka on varustettu kannella ja säilytetään siten, ettei aiheuteta tulipalon vaaraa.

Tulisijan voi pestä tai pyyhkiä vedellä tai laimealla astianpesuaineella. Käytä aina pehmeää sientä tai pyyhettä. Pinttyneet tahrat poistetaan erilaisilla rasvattomilla liuotinaineilla. Jos vuolukiven pintaan on tullut naarmu, sitä voi hioa hiomasienellä tai vesihionta paperilla (nro: 500 - 600).

Luukun lasit saa kirkkaaksi esimerkiksi hankaamalla kostutettua ja tuhkassa kastettua talouspaperia lasia vasten. Valurautaosat luukussa taas saavat uutta ilmettä kun ne voidellaan aika-ajoin suolattomalla elintarvikerasvalla.
 
Pitkään kylmässä ollut tulisija
 
Kun esim. kesämökin tulisija jätetään talveksi kylmilleen, tehdään seuraavat huoltotoimenpiteet:

Tuhkat ja metallipintoihin karstautunut piki poistetaan. Metalliosat voidellaan suolattomalla elintarvikerasvalla. Jos rakennus jätetään kylmilleen, avataan pellit ja peitetään hormi siten, etteivät sade ja lumi pääse sinne, mutta ilma pääsee piipussa vaihtumaan. 

Kun tulisija ja hormi on jätetty kylmilleen asiallisesti suojattuina, on niiden uudelleen käyttöönotto helppoa. Poistetaan hormin suojus ja tulisijan lämmitys aloitetaan varovaisesti. Kosteassa ja kylmässä tilassa pitkään olleen tulisijan lämmityksessä ja lämmityksen aloittamisessa tulee olla varovainen ja huolehtia perusteellisesta esilämmityksestä. Aluksi on varmistettava hormin veto suorittamalla esilämmitys nokiluukun kautta joko palavalla paperilla, kaasutohottimella tai vaikka hiustenkuivaajalla. Tämän jälkeen tehdään pieni tuli, jota vähitellen suurennetaan.

Tulostettava versio Word

 

©2012 SUOMEN EUROUUNI
Raita-ahontie 8, 52700 Mäntyharju, Puh (015) 165 144, Fax (015) 165 244
seu@suomeneurouuni.fi       www.suomeneurouuni.fi